Ovo je šest najboljih mladih modnih dizajnera u regiji u 2017. godini

Marijana Cigić 

Marijana Cigić (25) upisala je Akademiju likovnih umjetnosti u Mostaru te pohađa Callegari - talijansku školu mode i dizajna u Splitu. Bila je voditeljica ateljea, sudjelovala na izložbama i vodila likovne radionice za djecu. Inspiracija za kolekciju “Chorba“ njezina je imaginacija, a pronalazi se u riječima Pabla Picassa: “Nikad nisam imao vremena tragati za nečim, kad sam god imao potrebu izraziti se, to bih uradio bez ikakvog razmišljanja, nikad nisam imao jasne odgovore na zašto i kako.“

1/4
Pobjednica PFI2017

Stefan Ristić

Stefan Ristić (21) student je Visoke tekstilne škole za dizajn, tehnologiju i menadžment na smjeru Dizajn tekstila i odjeće u Beogradu. Modu doživljava kao umjetnički izraz, a svaka kolekcija koju stvara je tematska. Inspiraciju pronalazi u klasičnoj glazbi, prirodi, arhitekturi i okultizmu. Kolekcija AW17RTW, koju pokazuje na PFI-u, potaknuta je performansom Marine Abramović koji je nastao kao rezultat istraživanja balkanske folk kulture i može se opisati kao erotsko poigravanje s drevnim balkanskim običajima. Stefan je, kako kaže, na osnovu kostima (balkanskih nošnji) korištenih u performansu stvorio bazu (forme i dužina) i upotpunio ih elementima preuzetima iz kostima 17. stoljeća (bishop rukav, rol kragna, široki pojasevi na vezanje koji ističu struk). Odabir materijala prilagođen je temi i moodboardu pa se pored neizostavnog muslina pojavljuju umjetna koža, gabarden i ovčje krzno.

1/4

Ivana Franjić Tušek

Ivana Franjić Tušek (30) u želji da se bavi modom, kulturom odijevanja i dizajnom, studirala je na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, smjer Industrijskog dizajna tekstila i odjeće. Obrazovala se i za grafičku dizajnericu. Modne i ostale vrste ilustracija oduvijek su joj bile najdraži oblik za bijeg od stvarnosti i idealan lijek za nemir. Izrađuje i ilustrirane knjige za djecu i odrasle, a u planu je i kolekcija odjeće za djecu. Na ovogodišnjem PFI-u predstavlja se kolekcijom inspiriranom jednim odjevnim predmetom - kišnim ogrtačem (balonerom), zbog što se i zove “Wrapped“ što znači omotana (ugađa potrebi da se omotamo u omiljeni odjevni predmet). Balonerom su nametnute smjernice za oblikovanje cijele kolekcije čiji su modeli nastajali jedan za drugim, preuzimajući elemente ogrtača ili čisteći se od njegovih detalja zadržavajući motiv vezanja.

1/5

Dragoljub Kujundžić 

Dragoljub Kujundžić (25) dolazi iz Subotice. Od djetinjstva je  pokazivao interes za modu, a svoj je talent brusio na konzultacijama sa slikarima, dizajnerima i ljudima iz svijeta mode. Upisao je Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu, smjer Odjevna tehnologija. Na PFI-u pokazuje kolekciju “Couture Terrorism“ za koju su ga inspirirale pedesete i devedesete godine prošlog stoljeća - pedesete zbog velikih revolucija u modi i glamura koji je tada bio prisutan, a devedesete da bi kolekciji dale retro futuristički izgled. Pripreme su trajale više od godinu dana, puno je istraživao i razmišljao kako na najbolji način svoju viziju pretočiti u stvarnost. Inspiriran globalnim problemima današnjice, točnije terorizmom i reciklažom, kroz visoku modu želi poslati jasnu poruku, stoga je kolekcija i dobila takvo ime. Kako Dragoljub kaže, za njega kolekcija predstavlja vid poruke koju kao mladi dizajner želi poslati svijetu i učiniti ga ljepšim.

1/5

holi_coast

Ivana Udiljak (33) i Anita Matijanić (29) diplomirale su na zagrebačkom TTF-u, smjer Modni dizajn, sudjelovale su na natjecateljskim revijama i mnogim izložbama na fakultetu. Ivana i Anita čine autorski tim, a povezuje ih odjeća koja nosi crtu postmodernističkog humora i istovremeno, kako kažu, znale su da je potrebno “neobičnog“ streetweara koji kod većine izaziva znatiželju i potiče na razmišljanje. Igra, glazba i ljudi koji konstantno traže “nešto neobično“ inspiracija su kolekcije “Model 8“ koju predstavljaju na PFI-u. Cijeli je proces bilo vrlo spontan i jednostavan. Dok su slagale portfolio, na računalu su stalno tražile osmi model odnosno skicu koja bi se nekako izgubila među ostalima. Tako je kolekcija upravo po njoj dobila i ime te je suma njihove kolekcije jer se na osmom modelu nalaze gotovo svi elementi koji su raspoređeni u ostatku kolekcije.

1/4